Çölyak hastalığı, bireylerin buğday, arpa ve çavdar gibi
yiyeceklerde bulunan gliadine oldukça duyarlı olmalarına neden olan bir
otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi glüteni yabancı bir cisim ve tehlikeli
bir madde olarak ele alır. Glutensiz vücuda girip glüteni
ortadan kaldırmak için vücuttaki tüm glüten noktalarına saldırdığında işe
yarayacaktır. Gluten bağırsak duvarına yapıştığı için bağırsak hücreleri de
bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Çölyak hastalığı, glüten intoleransı,
sindirim sistemi hastalığı, bağırsak hassasiyeti ve buna bağlı bağırsak
hastalıkları, şişkinlik, iltihaplanma, kabızlık, migren, baş ağrısı, halsizlik
ve yorgunluk, kızarıklık ve döküntü, depresyon, anemi ve kilo kaybı semptomu
şeklinde kendini gösterebilir. Bu semptomlar bağırsak geçirgenliğinin zarar
görmesinden kaynaklanır, böylece vücut tarafından emilen besinler emilir. Glutensiz ürünler
kullanılarak bu hastalığın yardımcısı olabilmektedir.
Çölyak Hastalığın Tedavisi
Etkinliği net olmayan çölyak hastalığının tedavisi olmasa
da, hastalığın olumsuz etkilerinden kaçınmanın en yaygın bilinen yolu glütensiz
diyet ve glütensiz diyet planı uygulamaktır. Bilinen çölyak hastalıkları
arasında dünyada her 150 kişiden biri bu hastalığa yakalanmakta ve daha fazla
kişinin bu hastalığa yakalanacağı tahmin edilmektedir. Sıkı ve uzman kontrollü
bir diyet planı uygulanmalıdır. glütensiz kaynaklardan ihtiyacı olan besinler. Glutensiz
atıştırmalık ürünler kullanılarak da çölyak hastalık konusunda epeyce
yardım edilebilmektedir. Çölyak hastalığı ve glüten duyarlılığı genellikle
karıştırılsa ve sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, glüten alerjisi,
glüten intoleransı veya glüten duyarlılığı ve çölyak hastalığı arasında bazı
farklılıklar vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder